איסור טלטול מוקצה נדון בפרק יח מ״א-מ״ב. בפרק כ מ״ד נידון שוב עניין זה והדיון הולך ונמשך בכל פרק כא, שאינו עוסק בדיני מוקצה רגיל, אלא בעיקר בטלטול של שני חפצים, אחד מותר לטלטלו ואחד אסור לטלטלו. הדיון בהלכות מוקצה מסתיים באמצע משנה ג שבפרקנו, שחלקה השני דן בניקוי השולחן בשבת, והמשנה דנה גם בחשש לסחיטה בעת ניקוי השולחן.
הפרק ממשיך לעסוק באופן כללי בדיני מוקצה במובן הרחב של המילה, והוא מעין המשך למשנה האחרונה שבפרק כ. וכפי שנראה להלן, הגדרת מוקצה שנויה במחלוקת. מפרק זה ואילך אין בידנו תלמוד ירושלמי למסכת, וכבר העיד מעתיק כתב יד ליידן שלא מצא תלמוד ירושלמי להמשך המסכת, וגם המביא לבית הדפוס בוונציה כותב שלא מצא המשך למסכת בארבעת כתבי היד שעמדו לפניו בעת שהדפיס את הירושלמי לשבת. אף אין בידנו ציטוטים בדברי הראשונים מהמשך המסכת, ואף אילו מצאנו ציטוטים מעין אלו, הם לא היו מוכיחים דבר, מפני שלעתים קרובות מוסרים הראשונים דברים בשם הירושלמי, אך אינם בתלמוד שלפנינו, אלא במדרשים או בדברי קדמונים אחרים.
השאלה היא אם נשמט הירושלמי לארבעת הפרקים הללו מכתב היד הקדמון שהשתמשו בו מעתיקי כתבי היד, או שמא לא נערך תלמוד לפרקים הללו כלל. אם נצדד באפשרות השנייה, עלינו לשאול מדוע מיעטו אמוראי ארץ ישראל לעסוק בהם. שאלה זו קשורה לשאלת חסרונו של תלמוד ירושלמי לסדר קודשים ולמסכת נידה, שוודאי הייתה סוגיה הלכתית חשובה בחיי היומיום בארץ ישראל. יתר על כן, גם החומר הארץ-ישראלי בתלמוד הבבלי במסכת שבת לארבעת הפרקים האחרונים מועט יחסית, והתחושה היא כאילו כבר לפני התלמוד הבבלי לא עמד תלמוד ירושלמי לפרקים הללו. מכל מקום, בבואנו לפרש פרקים משנה בלא תלמוד ירושלמי, אנו נמצאים לעתים מגששים באפלה.
נוטל אדם את בנו והאבן בידו – משנתנו מתפרשת כעוסקת בדין מוקצה, ולא בדין טלטול [הוצאה מרשות לרשות]. יש לומר שמותר לשאת את התינוק, ושאין הגבלה על נשיאתו ברשות היחיד בכל גיל שהוא. ואולם מדובר בשהתינוק מחזיק בידו אבן, והרי אסור לטלטלה, מפני שהיא כלי שאין בו צורך לשבת כלל, ולמעשה אפילו אינה כלי. נמצא שלפנינו דבר שאסור לטלטלו, ביד מי שמותר לטלטלו, וניתן להגדירו כבסיס לדבר האסור. מונח זה אינו מבית מדרשם של תנאים, אך תוכנו ההלכתי מוכר. הסבר זה הולם את המשך המשנה, הדנה בטלטול חפצים בבית או בחצר שיש בה עירוב. וכן פירש אלבק.
ברם, בתלמוד הבבלי נתפרשה המשנה כמדברת בטלטול ברשות הרבים. כידוע, ההלכה קובעת שאסור לטלטל תינוק שאינו נושא את עצמו (פי״ח מ״ב). לכן מנסה התלמוד לברר את מקור ההיתר לטלטל את התינוק, ומפרש את משנתנו בתינוק שיש לו ״גיעגועין על אביו״. וכאן מביא התלמוד גם את דעתו של ר׳ שמעון, הפוטר מחטאת אדם העושה מלאכה שאינה צריכה לגופה (קמא ע״ב). ויש לומר שההסבר בגמרא תמוה! אם געגועיו של התינוק הם היסוד להיתר לטלטלו, מותר לטלטל כל תינוק הזקוק לאביו, ודי בחידוש זה, ולמה המשנה מזכירה את עניין האבן שביד התינוק? זאת ועוד. אם מותר לטלטל את הילד, ודאי שמותר לטלטל אף את האבן שבידו. אם הותר לטלטל בשבת בגלל טובת הילד, קל וחומר שמותר להרים דבר מוקצה, שהעברה על טלטולו פחות חמורה מטלטול התינוק.
יתר על כן, המשנה כולה עוסקת בטלטול בתוך הבית. לכן נראה לומר שבתחילה גם אמוראי בבל פירשו שמדובר בטלטול בתוך הבית, והם אמרו שמותר לשאת את התינוק על הידיים אף שיש אבן בידו, משום שיש לו גיעגועין על אביו. התינוק זקוק לאביו, אך אינו מוותר על האבן שבידו, אין האב חייב להוציא את האבן מידו, אף על פי שבאבן עצמה אין לתינוק צורך ׳אוביקטיבי׳ (כלומר צורך ממשי שאנו מכירים בו, אלא צורך רגשי חולף בלבד). מכל מקום, בהמשך הסוגיה נתפרש שמדובר בטלטול ברשות הרבים.
רוב הראשונים אומרים שיש שלוש דרגות של טלטול בתינוק: תינוק שאינו זז כלל – אסור לשאתו; תינוק המתלמד ללכת – נאמר עליו: ״והאשה מדדה את בנה״ (פי״ח מ״ב); ותינוק הנושא את עצמו – ודאי שמותר לשאתו.
ר״ן ואחרים.
לכאורה, קשה מדוע לא העמיד הבבלי את משנתנו בתינוק הנושא את עצמו, שמותר לשאתו על הידיים, ואפשר שלא עשה כן מפני שאם מדובר בתינוק גדול, ודאי שיש להוציא את האבן מידו בכוח. ברם, אם נאמר שמשנתנו עוסקת בחצר, ושהדיון בה הוא בשאלת האבן, שהיא מוקצה, אין צורך בכל הדיון הזה.
בירושלמי לסוגיה אחרת, מוסברת ההלכה בדרך אחרת. וזה לשונה: ״תמן אמרין
״תמן אמרין״ הוא מונח להבאת דעה מבית מדרש אחר בארץ ישראל או בבבל.
: עשו אבן ביד התינוק כקמיע מומחה ביד תינוק״. כזכור, מותר לטלטל קמיע מומחה (פ״ו מ״ב), כיוון שהוא בחזקת כלי ריפוי מבטיח, בין אם האדם חולה בין למניעה (פי״ז ה״ו, טז ע״ב). לאדם רגיל אסור להרים אבן בשבת, אך התינוק מותר לו לשחק באבן.
יש בהסבר זה ביטוי ברור להסתייגותם של חכמים מיעילותו של קמיע מומחה. אין הוא מרפא, אלא כאבן ביד התינוק, וערכו פסיכולוגי בלבד.
לכאורה, ניתן לומר שמותר לאדם לשאת את בנו ברשות הרבים, כשם שמשום שמותר לטלטל קמיע מומחה ברשות הרבים. ואולם אם מדובר ברשות הרבים, השאלה היא אם מותר לטלטל את התינוק עצמו, וכבר דחינו לעיל את האפשרות שמדובר בתינוק גדול. עוד מסביר שם הירושלמי הסבר אחר: ״תינוק עשו אותו כאוכלין״. כלומר, החילו חכמים על התינוק את הדין הבא בהמשך המשנה: כשם שהיא מתירה לטלטל תרומה טמאה עם הטהורה, כך מותר לטלטל את התינוק, המותר בטלטול [ברשות היחיד], עם האבן, האסורה בטלטול, משום שמותר לטלטל דבר אסור עם דבר מותר.
כלכלה והאבן בתוכה – הכלכלה היא סל של קש שהחזיקו בו פירות או מאכלים אחרים. מותר לטלטל את הכלכלה בשבת, אף על פי שיש בתוכה אבן, כשם שמותר לטלטל תינוק שיש בידו אבן. הכלכלה מותרת בטלטול משום שהיא כלי שמלאכתו להיתר. הבבלי מפתח את התפיסה ההלכתית: הכלכלה היא בסיס לדבר האסור, כלי שאמנם מותר לטלטלו אך הוא משמש בסיס לדבר האסור בטלטול, ואסור לטלטלו (קמב ע״א). הווי אומר שיש למעשה שני מצבים: כלי שיש בו: דבר אסור בטלטול ודבר מותר בטלטול, מותר לטלטלו עם שני החפצים שבו. כלי שהוא בסיס לדבר האסור בטלטול״ אסור בטלטול. לכן מעמיד הבבלי את משנתנו בכלכלה שיש בה פירות ואבן גם יחד, וכיוון שהיא בסיס לדבר אסור ומותר כאחת, מותר לטלטלה.
יתר על כן, התלמוד הבבלי מציב תנאי נוסף, שאי אפשר להפיל את הדבר האסור. הסבר זה מקורו בהסבר לשורה הבאה במשנה שנעסוק בה להלן. הסבר אחר הוא שהאבן נחוצה לכלכלה, כיוון שהיא סותמת חור בכלכלה, ולכן אינה בגדר דבר האסור. הסבר זה מעורר קושי מסוים, שהרי שנינו: ״האבן שבקרויה [כי״ק: קרויא] - אם ממלאין [כי״ק: ממלין] בה ואינה נופלת, ממלאין בה; ואם לאו, אין ממלאין בה״ (פי״ז מ״ו). נמצא שכלי שיש בתוכו אבן, והאבן נחוצה לכלי, מותר להשתמש בו בלא הגבלה, ובלבד שלא תיפול האבן. נמצא שגם במשנתנו, אם האבן נחוצה לכלכלה, היא נחשבת לחלק ממנה, ואין בהלכה שבמשנה כל חידוש.
בירושלמי מצוטטת משנתנו בשם תנא דבי רבי, ״תנא דבי רבי: והאוכלין והאבן בתוכה״, ובהמשך מובאת מחלוקת תנאים בשאלה אם מדובר בכלכלה ואבן בתוכה או בכלכלה ואוכלין ואבן בתוכה.
בירושלמי פי״ז ה״ו, טז ע״ב ובבבלי,
גיטין לט ע״א מצוטט כמשנתנו. אפשטיין (מבוא, עמ׳ 56) מדגיש שהמחלוקת אינה בנוסח המשנה, אלא בפירושה. בתנחומא בובר, בשלח הוספה ז עמ׳ מ, המשנה מצוטטת כפי שהיא אצלנו.
ההבדל ההלכתי הוא: אם כלכלה ואבן בתוכה נחשבת בסיס לדבר אסור, והיא אסורה בטלטול, או שהיא נחשבת לחפץ מעורב, והיא בבחינת כלי של היתר, ומותרת בטלטול. התוספתא המובאת להלן מתירה ליטול כלי שיש בו אוכלים שמותר לטלטלם בשבת עם אוכלים שאסור לטלטל אותם בשבת, ונראה שגם היא פירשה את משנתנו כמו בי רבי והבבלי.
שני היסודות ההלכתיים שהצגנו - ההבדל בין א. דבר אסור, ועימו דבר מותר הנתונים בכלי, לבין ב. בסיס לדבר האסור, והתנאי שמותר לטלטל את הכלי רק אם אי אפשר לסלק את הדבר האסור מהכלכלה – שורשם בתלמודים, אם כי בשם תנאים, אך אין להם עדות במקורות תנאיים מובהקים. יתר על כן, בתוספתא מנוסח הכלל ״כלי [נו״א: כל] שיש בו דברים הניטלין ויש בו דברים שאין ניטלין – נוטלו, ונוטלן הימנו, ומחזירו למקומו״ (פי״ו ה״ו). הכלל מתייחס לפרטים שבמשנה, ובעיקר לפרט שלפנינו, ובפרק הבא. נראה שגם התוספתא הבינה שיש בכלכלה דברים המותרים, פירות, עם דבר אסור, אבן, אך אינה מדגישה את עניין בסיס לדבר האסור.
התוספתא מציגה את הכלל, ומשנתנו את הפרטים. הכלל והפרטים הם בבחינת צבת בצבת עשויה. במשפט המודרני נקבע בראשית הכלל, וממנו נגזרים הפרטים, אך לא כן בספרות ההלכתית. כאן מופיעים קודם הפרטים, ומהם נגזר הכלל. ברם דומה שהתהליך מורכב יותר. לעתים יוצרת תפיסה כללית של רעיון הלכתי קביעות הלכתיות פרטיות, ומהן נוצר כלל הלכתי מפותח יותר, וממנו נגזרים פרטים חדשים גבוליים ומורכבים יותר. במקרה שלפנינו, היה כלל יסודי של איסור טלטול שהוא פרי פיתוח ממושך, שנדון במפורט במבוא ולעיל
(פי״ז מ״ב). מכלל זה נגזרו הפרטים שבמשנה, אחר כך נוסח כלל מפורט בתוספתא, וזה זכה לפיתוח בתלמוד הבבלי.
מטלטלין תרומה טהורה עם הטמאה – מותר לטלטל תרומה טהורה, משום שהיא אוכל לכל דבר, יחד עם טמאה. לעיל ראינו שאם צמח מסוים נחשב למזון בעלי חיים, מותר לטלטלו בשבת אפילו שלא לצורך הזנה ישירה. לכן מותר לטלטל
חצב שפני שהוא מזון לצבאים, אף על פי שוודאי אין בסביבה צבי רעב, וספק אם מותר להאכיל צבי בר שאין מזונו על האדם
(תוספתא שבת פי״ד ה״ח).
ראו פירושנו לעיל, פי״ח מ״א.
תרומה טהורה היא אוכל הראוי לכוהן, והיא נמנית עם הדברים שמותר לטלטלם, ואילו תרומה טמאה אינה ראויה למאכל אדם, ולכן אסורה בטלטול, אך מותר לטלטל תרומה טהורה יחד עם הטמאה אם שתיהן באותו הסל, ונראה שמדובר במאכל שנטמא בוולד הטומאה, שהוא שלישי לטומאה. טומאה מעין זו אינה מטמאה אוכלים אחרים, והתרומה הנוגעת בו נשארת טהורה. כאן מחדש הבבלי שמדובר במצב שאי אפשר להוציא את הפירות הטמאים מן הסל.
ועם החולין – וכן מטלטלים תרומה טמאה עם החולין, שהם מותרים כמובן בטלטול בשבת, והתרומה הטהורה אסורה בטלטול לישראל, והטמאה אסורה בטלטול לכוהן ולישראל כאחת.
לישראל אסור לאכול תרומה, וגם אסור לו לתת אותה בשבת לכוהן.
ר׳ יהודה אומר: אף מעלים את המדומע באחד ומאה – ה
מדומע הוא פירות תרומה שנתערבו בפירות חולין. לפי הכלל האומר שאם יש בערמה חלק אחד תרומה ומאה חלקים פירתו רגילים, מותר להפריש מן הערמה פרי אחד כתרומה, והשאר מותר באכילה. ברם, לפי ההלכה המקובלת, אין להוסיף לערמה פירות לאחר שנפלה התרומה לערמה כדי לבטלה במאה,
משנה, תרומות פ״ה מ״ט, וראו להלן.
ומובן גם שאסור להפריש תרומה בשבת, משום שאסור לתקן פירות לאכילה בשבת. כפי שנראה להלן, שתי ההנחות הללו מקובלות בספרות ההלכתית, אך ספק רב אם רבי יהודה מסכים להן.
ההלכה שלפנינו, הבאה בתוספתא בהקשר אחר, אינה ברורה דיה. שם נאמר: ״מטלטלין את החדש בשבת, ומטלטלין מעשר שני בירושלם, אבל לא בגבולין. מעלין [=מטלטלים] את המדומע באחד ומאה. ר׳ שמעון בן לעזר אומר: נותן עיניו באחד מהן, ואוכל את השאר״ (תוספתא שבת פי״ד [טו] ה״ה;
ירושלמי ערלה פ״ב ה״א,
סא ע״ד).
הברייתא מצוטטת בתלמוד הבבלי קמב ע״א - קמב ע״ב.
חדש הוא היבול החדש של השנה, שאסור באכילה לפני הקרבת העומר, וממילא אסור לאכלו בשבת, שהרי לא בישלוהו לפני השבת, אך הוא ראוי למאכל בהמה לאחר הקרבת קרבן העומר, ולכן מותר לטלטלו. מעשר שני נאכל רק בירושלים, ולכן אסור לטלטלו בשבת בגבולין, משום ששם אינו בבחינת מאכל. אחר כך באה הלכת
מדומע, וניתן להבין אותה בשלוש או ארבע דרכים:
א. בתלמוד הבבלי נאמר שפירוש מעלים הוא ׳מתקנים לאכילה׳, שאם נפל פרי תרומה לערמת פירות, מותר להפריש מן הערמה פרי אחד כתרומה והערמה כולה ניתרת למאכל. ומיד עולה תמיהה, וכי מותר לתקן פירות למאכל בשבת?! ונאמר בתלמוד שר׳ יהודה מתיר את הדבר. בתוספתא לא נזכר תנא קמא בשמו, אך הוא מזוהה בברייתא שבבבלי כרבי יהודה, ור׳ שמעון חולק על ר׳ יהודה. ר׳ שמעון מסכים אף הוא שמותר לתקן פירות בשבת, אך הוא מסתפק בתיקון סמלי, ציון חלק התרומה בלי להפרישה למעשה. בבבלי נאמר שר׳ יהודה סובר אף הוא שאסור לתקן טבל, פרי שלא הופרשו ממנו תרומות ומעשרות כלל, משום שיש בו בכל פרי חלק אחד ממאה של תרומה, וההפרשה היא בבחינת מעשה בפרי ממש. לעומת זאת, בפרי מדומע, כבר הוגדר חלק מסוים שלו כתרומה, וההפרשה היא רק גילוי של מה שכבר נעשה או המרה של תרומה בתרומה.
מכל מקום, מעלים כאן משמעו ׳מתקנים לאכילה׳, והוא בא במשמעות זו פעמים הרבה, וזהו יתרונו הגדול של הפירוש. ברם, חולשה גדולה יש לו לפירוש זה, שהרי המשנה כולה מדברת על טלטול מוקצה, ונראה מוזר שבחר העורך לשבץ בה חידוש בדבר ההיתר להפריש תרומה בשבת. גם בתוספתא משובצת הברייתא בדיון על טלטול, ולפי פירוש הבבלי, היא אינה במקומה. וראוי להעיר שבחלק מעדי הנוסח של התוספתא באה מטלטלין במקום מעלין. עדי הנוסח הללו ודאי שאינם מבינים את ההלכה כפי שהסברנו את התוספתא. זאת ועוד. מותר לכוהן לאכול את הפרי המדומע כאילו כל הערמה היא תרומה, ולכן מותר לטלטלה בשבת, מפני שהיא ראויה לכוהן לאכילה. על כורחנו נמצאנו למדים שיש לפרש את משנתנו בתרומה טמאה. פירוש זה אפשרי הוא, אלא שהוא מכניס ללשון המשנה מגבלה שאין בה.
ב. מעלים פירושו ׳מטלטלים׳, ור׳ יהודה מתיר לטלטל את המדומע בשבת. אמנם המדומע אסור באכילה עד שתופרש התרומה, אבל מאחר שיש במדומע חלק אחד של תרומה, שמותר לטלטלו, ושאר הפירות אסורים, הרי זה דומה למה שמשנתנו עוסקת בו, טלטול דבר מותר יחד עם דבר אסור.
כך מפרשים גולדברג (על אתר) וליברמן (תוספתא, עמ׳ 233).
ואף כאן יש לומר שמדובר בתרומה טמאה, שאם לא כן, מותר לטלטלה. ואכן מצינו בירושלמי מחלוקת המוסברת בתלמוד כך: המתיר לטלטל מדומע מדבר בתרומה טהורה, והאוסר מדבר בתרומה טמאה. משנתנו עוסקת אפוא בתרומה טמאה, שאסרו חכמים לטלטלה, כעולה מן הירושלמי, ור׳ יהודה מתיר. אמנם דברי חכמים אינם נזכרים בו במפורש, אך כנגדם ניסח ר׳ יהודה את דבריו. יתרונו של הסבר זה הוא בעובדה שהמשנה מתפרשת כעוסקת כולה בנושא אחד. הקושי היחיד הוא שדברי ר׳ יהודה אינם ברורים דים: אם מדובר בתרומה טהורה, המשנה היא בבחינת פשיטא; ואם בתרומה טמאה, למה מותר לטלטלה? הרי התוספתא קבעה שאין מטלטלין מעשר שני בגבולין, כיוון שאינו ראוי לאכילה בשבת, ופירות מדומע טמאין אינם ראויים לאכילה בשבת אלא לאחר תיקונם בהפרשת התרומה. אפשר כמובן לומר שר׳ יהודה חולק על דין מעשר שני, ברם בתוספתא מובאים הדברים ברצף אחד, ואין זה סביר שתחלוק שורה אחת בתוספתא על קודמתה מבלי שהדבר ייאמר במפורש.
עם כל זאת יש לזכור שהמשנה לעיל ״פי״ט מ״א) קבעה שמטלטלים את הדמאי, ואמנם גם שם התחבטנו בפירוש ההלכה, וכפשוטו של דבר רבי יהודה והמשנה שם מציגים עמדת מיעוט שמותר ללטלטל דמאי ואולי גם להרים ממנו מעשרות, עמדה ייחודית וחריגה בנוף ההלכתי.
ג.
מעלים פירושו ׳מוסיפים׳, כלומר מותר להוסיף פירות על הערמה כדי שיהיו בה די פירות לבטל את התרומה. כאמור המשנה אוסרת זאת
(תרומות פ״ה מ״ט), ברם מברייתא אחרת משתמע שיש המתירים להעלות בידיים. וכן שנינו: ״נפלו ואחר כך נתפצעו,
המדובר בסוגי אגוזים שאינם עולים משום חשיבותם (״דבר שבמנין״), אלא אם נשברו (נתפצעו), שאז הם עולים באחד חלקי מאתיים
(ראו שם משנה ז). ערלה עולה ברגיל באחד למאתיים
(משנה ערלה פ״א מ״ו).
בין שוגג בין מזיד, לא יעלו. דברי ר׳ מאיר. רבי יודה אמר: בין שוגג בין מזיד, יעלו. רבי יוסי אומר: שוגג, יעלו; מזיד, לא יעלו. מה טעמיה דרבי מאיר? קנסו בשוגג מפני מזיד. מה טעמיה דרבי יודה? כבר קנסו בידו. מה טעמיה דרבי יוסי? כיי דאמר רבי אבהו בשם רבי יוחנן: כל האיסורין שריבה עליהן – שוגג, מותר; מזיד, אסור״ (
ירושלמי ערלה פ״ג ה״ו,
סג ע״ב). ההלכה הכללית של ר׳ יוחנן היא המשנה בתרומות.
על כך ראו ירושלמי תרומות פ״ה ה״ט, מג ע״ד;
חגיגה פ״א ה״ח, עו ע״ד. הירושלמי מסביר שדברי ר׳ יוחנן נאמרו על כל הנושאים, והמשנה עוסקת רק בתרומה.
ר׳ יהודה סובר שאפילו במזיד מותר להעלות. אמנם הוא אומר את דבריו רק בהקשר להעלאת דבר שבמניין, אבל ממשנתנו עולה שזו דעתו העקיבה של ר׳ יהודה. הנימוק שנותן הירושלמי לר׳ יהודה הוא: ״כבר קנסו בידו״, כלומר שאין לקנוס שוגג מחשש מזיד, שהרי גם במזיד מותר. והוא עונה בזה לר׳ מאיר בלבד ולא לר׳ יוסי.
בירושלמי כלאיים נוספה אבחנה חשובה. הירושלמי דן בזרעים שהתערבו זה בזה בכלי אחד. ר׳ יוסי אומר שיש לברור את הזרעים, וסתם המשנה קובעת שימעט, כלומר שישנה את היחס בין מיני הזרעים, כדי שאחד מהם יהפוך למיעוט ויבטל. והירושלמי אומר: ״ימעט - כאי זה צד הוא ממעט? או פוחת מן הרובע או מוסיף על הסאה. לא כן אמר רבי יוחנן ר׳ אבהו בשם רבי יוחנן: כל האיסורין שריבה עליהן – שוגג, מותר; מזיד, אסור? תמן את מרבה לבטל איסור תורה, ברם הכא את מרבה לבטל מפני מראית עין״ (ירושלמי כלאיים פ״ב ה״א, כז ע״ג-ע״ד). באיסור תורה, כגון ערלה ותרומה, אסור להרבות בידיים; אבל באיסור כלאיים, הדבר מותר, מפני שאין איסורו בא אלא משום מראית עין.
איסור כלאי זרעים נתפש בעיקרו כאיסור שאחרים יחשבו שזרע בכוונה כלאים, על כך ראו במבוא למסכת כלאים.
לפי עיקרון זה, אפשר שר׳ יהודה סבור שאיסור תערובת תרומה הוא פחות חמור. מכל מקום, ר׳ יהודה הולך בשיטתו, שמותר להרבות במזיד בערלה, ומן הסתם גם בכלאיים.
אלבק מזכיר פירוש זה ודוחה אותו בלא לנמק את דבריו, אפשר שעשה כן בהשפעת ההלכה הכללית הנלמדת במשנת תרומה ובאה כך בפסיקה. ברם נראה שאמנם יש לר׳ יהודה דעה אחרת בעניין זה. כבפירוש הקודם, גם פירוש מעלין רגיל ביותר, אך עדיין קשה לומר מדוע שתלה משנתנו בדיני מוקצה הלכה בהפרשת תרומה מן המדומע בשבת.
דיון דומה בא במשנה אחרת. וזה לשונה: ״ואם לקט, יעלה באחד מאתים. ר׳ יוסה אומר: אף יתכוון ללקט״ (ערלה פ״א מ״ו). אם כן, ר׳ יהודה הולך בשיטת ר׳ יוסי שם, אבל בפירושנו למשנה שם נראה שהגרסה מפוקפקת, וקשה יהיה להשתמש בה להבהרת שיטת ר׳ יוסי. מכל מקום, במקורות שציטטנו, ר׳ יוסי אינו הולך בשיטת ר׳ יהודה.
ד. לכן נראה לנו שיש לשלב את שני הפירושים הקודמים, ולומר שפירוש מעלין כאן שמותר להוסיף פירות כדי לטלטלם בשבת, וזהו חידוש כפול: מותר להוסיף פירות למדומע שהוא פחות מאחד למאה על פי שיטת ר׳ יהודה, ההולך בעקבות ר׳ אליעזר. אמנם אין להפריש תרומה בשבת, מפני שהוא כמתקן מאכל, אך כדאי לבעלים להוסיף פירות לערמה, כדי שיוכלו לטלטלם בשבת. ור׳ שמעון מתיר לטלטלם רק אם הפריש הפרשה סמלית, ואולי אף מתיר לאכול מן הפירות הללו בשבת. בכך מתורצות כל השאלות, והמשנה עוסקת כולה באותו נושא.
בטיוטה העמיד רבנו את דברי ר׳ יהודה במציאות אחרת. הביא את מחלוקת ר׳ אליעזר וחכמים בנפל מן המדומע למקום אחר (שבת קמב.), וכתב: ״ודעת ר׳ יהודה שהמדומע אם נפל ממנו חלק למאה, אשר חלק התרומה בלא ספק קטן מחלק ממאה, הרי אין בכך כלום אם יוציא ממנו שיעור החלק הנופל בשבת ויתר״. כלומר: היתרו של ר׳ יהודה להעלות את הנופל הוא כאשר סאה מדומע נפלה למאה, שאז לדעת ר׳ אליעזר ור׳ יהודה צריך להעלות סאה שלימה, ומותר לעשות זאת בשבת. וצ״ע מדוע הבין כך (את התירוץ הראשון בגמ׳), ולא כפי ההבנה הפשוטה שכתב בנוסח הסופי.