על-פי כתב-יד קופמן
כיצד מערימין על הבכור – משמעות המילה ״מערימין״ היא שהמשנה תציע דרך כיצד להרוויח ולהימנע מהפרשת בכור. במשמעות זו המילה מופיעה במקבילות, כגון ״מערימין על מעשר שני. כיצד? אומר אדם לבנו ולבתו הגדולים לעבדו ולשפחתו העברים הילך מעות אלו ופדה לך מעשר שני זה, אבל...״
(משנה מעשר שני פ״ד מ״ד), הווה אומר ש״מערימין״ על פדיון מעשר שני כדי לפדותו בלא חומש. הערמה היא אפוא דרך לשמור באופן פורמלי על ההלכה אך להימנע מהוצאות מיותרות, ובלשוננו דרך לעקוף את קיומה המלא של המצווה מבלי לעבור עברה. ההלכה מכירה בדרכים הלכתיות-משפטיות כדי לעקוף הלכה המכבידה באותה שעה על האדם. ודאי שישנן דרכי הערמה שאין ההלכה משלימה עמהן או שאינה רואה אותן בעין יפה, אך כעיקרון היא מציעה דרכי הערמה והן מצויות בתחומי הלכה מרובים. דוגמה אחרת היא בתוספתא: ״ולא יציל ואחר כך יזמין, אלא יזמין ואחר כך יציל. הציל פת נקייה, אין רשאי להציל פת הדראה; פת הדראה, רשאי להציל פת נקייה, ואין מערימין בכך. רבי יוסה בי רבי יהודה אומר מערימין בכך״
(שבת פי״ג ה״ז)1. המחלוקת היא בשאלה אם מותר להערים ולהציל מן השרפה בשבת תחילה פת פחותה ואחר כך פת נקייה בטענה שהוא מעדיף לאכול פת נאה בשבת. רבי יוסי ברבי יהודה נוקט עמדה עקרונית, שכן מצינו במסכת מועד קטן מחלוקת מעין זו לעניין חול המועד: חכמים מתירים לטחון במועד או לחטוב עצים לצורך המועד, וכיוצא באלו מעשים אחרים, ואם הותיר הרי זה מותר, ״ובלבד שלא יערים״, ורבי יוסי ברבי יהודה מתיר להערים
(בבלי מועד קטן יב ע״ב). הערמה היא אפוא במשמעות כפולה, לעתים חיובית ולעתים שלילית. במקרה שלנו אדם מתחמק ממצוות בכור, אך אינו מרוויח בכך רווח כספי.
מבכרת שהיתה מעוברת אומר מה שבמעיה של זו אם זכר עולה – אם אכן הוולד זכר אזי במקום להיות בכור הוא מוקדש לעולה. ילדה זכר יקרב עולה – כפי שהוקדש, וכך ייפטר מחובת בכור, ואם נקבה זבחי שלמים – אלו הם המשך דבריו. ילדה נקבה תקרב שלמים – אם ילדה נקבה הוא פטור מחובת בכור, אך חייב להביא את הנקבה לשלמים. אם זכר עולה אם נקבה זבחי שלמים – אם אמר את כל דברי ההקדשה הללו: ילדה זכר ונקבה – האם ילדה שני ולדות, זכר יקרב עולה והנקבה תקרב שלמים – כל אחד יקרב למה שהוקדש. הקורא את המשנה תמה, מה תכליתה של הערמה זו? הרי הבעל מתחייב בעולה יותר מאשר חובת בכור! הוא ״חוסך״ לעצמו את הבכור אבל חייב להביאו לעולה, היכן הרווח? יתר על כן, הוא חייב בקרבן גם אם הבהמה תלד נקבה, ואם לא התנה, אם יהיה הוולד זכר יעלהו לעולה, אבל בחצי מהמקרים הוולד יהיה נקבה והוא ימצא עצמו פטור מחובת קרבן ומחובת בכור כאחד. אפשר להציע שתי הצעות, האחת שמבחינה דתית הבעל מעדיף להקריב עולת נדבה מאשר לקיים מצוות בכור ולתת את הוולד לכוהן. ייתכן שחישוב מעין-דתי זה היה רווח. אפשר גם שהשאלה כולה תאורטית, פרי עיונו של בית המדרש במצבים היפוטתיים אפשריים, ואכן כל הפרק עוסק במצבים כאלה, ודומה שלפנינו עיסוק תאורטי בשאלות משפטיות טהורות. אפשר גם שיש לחלק בין הכותרת להמשך המשנה. המשנה גופה דנה במצב של עובר שהוקדש, אם הוא בכור ההקדש דוחה את חובת הבכור. בהמשך המשניות ובתוספתא מתקיים דיון במצבים אחרים. הכותרת ״כיצד מערימין״ איננה חיונית להבנת המשנה. השאלה שבמשנה חשובה לגופה. אין לה קשר להערמה. הבכור הוא רק אחת הדוגמאות לספקות שיוצרת הקדשת עובר. אפשר אפוא שכותרת זו נוצרה לאחר שכבר היה הפרק מגובש ונועדה לקשר את הפרק לנושא אחר. טיבו של הנושא האחר יבורר בהמשך.
מן המשנה משמע שניתן להקדיש עובר בעודו במעי אמו וההקדשה חלה רק עם הלידה, ולפיכך אם העובר נקבה ההקדשה אינה חלה עליו. הבבלי מתלבט בשאלה משפטית זו ואת משנתנו הוא מתרץ ב״קדושת דמים״, תירוץ שאיננו פשט המשנה. כך גם משמע מפשט המשנה לעיל
(פ״א מ״ג), אם כי שם הצענו גם פירוש אפשרי אחר. בתוספתא מובא דיון בפרטי הטיפול בבהמה האם, ושוב ברור שניתן להקדיש את העובר וההקדש תופס ומחייב (פ״ג ה״א, עמ׳ 554). כן משמע מהתוספתא בבכורות: ״כל קדשים שהוקדשו בבטן ויצאו בדופן קדושה חלה עליהן. הבכור והמעשר אין קדושה חלה עליהן״ (פ״ג ה״ג, עמ׳ 537).
הברייתא האחרונה חולקת על משנתנו ומביאה אותנו לפתרון ההקדמה של הפרק. כל הקודשים ניתן להקדיש בבטן האם. ערעור על כך יש רק בבבלי (י ע״א; כה ע״א), ואנו רשאים לראות בו גישה הלכתית בתר-תנאית. עם זאת התוספתא מלמדת שאין להקדיש בכור, משום שאדם רשאי להקדיש חולין אבל לא מה שעשוי להיות קודש. מכאן הסיק בעל הספרא העוסק בפרשת בכורות: ״1. יכול לא יקדישוהו מן הבטן? תלמוד לומר ׳אשר יבוכר׳ לא יקדיש, משיתבכר אין אתה מקדישו. מקדישו אתה מן הבטן. 2. מכאן אמרו אין מערימים על הבכור. 3. רבי ישמעאל אומר מנין לא יקדיש אדם בכור? תלמוד לומר ׳בכור לא יקדיש איש אותו׳, 4. יכול לא יקדישנו הקדש עילוי? תלמוד לומר כל זכר תקדיש...״ (בחוקותי פרשה ח ה״ב, קי״ד ע״ג). נפתח בפירוש הספרא. המשפט הראשון חולק על תוספתא בכורות והוא כמשנתנו, שהקדש עובר תופס, ועובר בכור הוא קודש (ואינו בכור). המשפט השני בנוסחה שלפנינו סותר את המשפט הראשון; אילו היה כתוב בו כמו במשנתנו ״כיצד מערימין״ הוא היה הולם את המשפט הראשון, אבל בנוסחתו זו שלפנינו הוא סותר או מגביל את המשפט הראשון. אנו מציעים לפרשו כהמלצה. אמנם הקדש עובר בכור תופס, אבל רצוי שלא להערים על הבכור. אפשר גם שהדרשה במשפט הראשון שונתה; במקורה היא באה לומר שאין להקדיש בכור בבטן. העובר ״מבוכר״ כבר כשהוא בבטן, והמילים ״אשר יבוכר לא יקדיש״ משמען כפשוטן, שאין להקדיש את העובר. אבל עורך הספרא התנגד להלכה זו, שינה מעט את הדרשה, וכתוצאה מכך המשפט הבא סותר את הראשון. בעל מדרש הגדול תיקן ל״כיצד מערימין על הבכור״, ולדעתנו זה תיקון טוב מדי שסופר תלמיד חכם תיקן בו את הקושי. רבי ישמעאל (משפט 3) פותח בדרשה מדוע אין להקדיש בכור, ומסיים בהיתר להקדישו הקדש עילוי, כלומר הקדש קדוש יותר. הווה אומר, מותר להקדיש עובר בכור לעולה אך לא לשלמים ולא לבדק הבית.
בבוא העורך לנסח את משנתנו עמד לפניו מדרש ספרא (או מדרש אחר שתוכנו דומה). הוא התנגד להמלצה או להלכה ״אין מערימין...״ ולכן ניסח ״כיצד מערימין״, וכל זאת כדי לבטא שמותר להקדיש גם בכור לעולה, כדעת רבי ישמעאל. ״כיצד מערימין״ לא נועד אפוא לשמש ככותרת למשנה או לפרק אלא לרמוז על הלכה נוספת, שמותר להערים. לו לא היה משתמש בניסוח ״כיצד...״ עלולים היו הלומדים שלא לשית את לבם לכך שיש במשנה היתר להערים.
1. כך בכל הנוסחאות, ובכ״י ערפורט: ״אין צריך להציל״, כלומר אינו רשאי. פת הדראה היא פת מורסן, והיא פחותה בערכה מפת נקייה. ראו לאו, צמחים, א, עמ׳ 718.